Garden Route - Reisverslag uit Grabouw, Zuid-Afrika van Ilse Bassant - WaarBenJij.nu Garden Route - Reisverslag uit Grabouw, Zuid-Afrika van Ilse Bassant - WaarBenJij.nu

Garden Route

Door: Ilse

Blijf op de hoogte en volg Ilse

11 Januari 2010 | Zuid-Afrika, Grabouw

Lieve allemaal,

Gisteravond ben ik terug gekomen van een prachtige 5 daagse tour door Zuid Afrika samen met Elise. We hebben de Garden Route en een gedeelte van de Route 62 gereden! De Garden Route staat erom bekend om zijn prachtige bloemen en het is een mooie weg langs de kust van Zuid Afrika. We zijn begonnen vanuit Grabouw en zouden eindigen in Port Elizabeth.
Dinsdagochtend 5 januari 2010 zijn we vertrokken richting Swellendam. Zo’n 200 km verderop. Daar zaten we om 11.00 uur s’morgens aan de cappuccino met een echte Hollandse pannenkoek! In een schattig huisje met een theetuin. Daarna hebben we onze weg vervolgd naar George waar onze 1ste overnachting zou zijn. We zijn nog een aantal keren gestopt langs de kust om te genieten van het prachtige uitzicht over de zee en zoals wij zelf wel vonden, weer een drankje met een hapje! Heerlijk die vakantie!
George vonden we persoonlijk erg tegenvallen. Het was een aardig grote stad met een lange doorgaande weg, alleen waren bijna alle winkels dicht en leek het 1 grote uitgestorven bende! Bij het informatiecentrum keken ze ons eigenlijk raar aan dat we George kwamen bezoeken, maar goed, wisten wij veel! Het hostel was daarentegen wel heel mooi en goed. We zouden eigenlijk op een Dorm room slapen ( een kamer voor meerdere personen, dat is namelijk goedkoper ) maar omdat het hostel niet vol zat sliepen we wel op een 4 persoonskamer, maar dan met zijn 2-en. Dat begon dus goed!

De volgende ochtend zijn we gaan ontbijten bij Isabelina. Dit winkeltje hadden we al eerder in Stellenbosch ontdekt en toevallig kwamen we deze in George weer tegen. Eerst rondgesnuffeld in de winkel en daarna dus aan het ontbijt.
Vervolgens zijn we naar het plaatse Wildernis gereden waar hoog in de bergen de Map of Africa is te zien in een andere berg. (Ik hoop dat jullie snappen wat ik bedoel, anders komen jullie maar foto’s kijken als ik thuis ben) Leuk om te zien, maar niet héél bijzonder. Na nog een aantal keren te zijn gestopt zijn we tegen het eind van de middag aangekomen in Knysna. Een ontzettend leuk stadje dat net niet aan zee ligt, maar waar een groot meer uiteindelijk wel op de zee uitkomt. Het was prachtig weer, en dus tijd om te lunchen aan de haven!!!
S’avonds gingen we koken in het hostel en in de supermarkt kwamen we bij toeval Majorie tegen die samen met Lisannen ook de Garden Route aan het rijden was, alleen al eerder was vertrokken en inmiddels op de terug weg zat.

Donderdag 7 januari hebben we in het hostel ontbeten en vervolgens koffie gedronken in Knysna. Helaas miezerde het en hing er een dik wolkenpak boven ons hoofd. Toch liepen we nog steeds in onze korte broek en hempje, want het bleef boven de 20 graden.
Op de weg naar Cape St. Francis, onze volgende overnachtingsplek, zijn we door het National Park Tsitsikamma gereden. Een prachtige weg door een prachtig park. In StormsRiver zijn we gestopt om te lunchen en om te kijken naar een aantal gekken die gingen bungeejumpen vanaf de hoogste brug van de wereld! Niet normaal! Wel gaaf om te zien, maar niet om mezelf er aan te wagen.
Na de lunch zijn we in 1x doorgereden naar Cape St. Francis. Een luxe uitziend dorpje met maar 2 winkeltjes en voor de rest surf shops. Dit bleek een paradijs dorp voor surfers te zijn. In een heel apart hostel hebben we de nacht doorgebracht. S’avonds waren we nog naar een ander dorp St. Francis Bay gereden om daar in de haven een cappuccino te drinken. Er was niet veel te beleven, maar om dan toch in een haven te zitten geeft een echt vakantiegevoel!

Vrijdag zijn we rustig aan naar Port Elizabeth gereden. De weg er naar toe was heel mooi. Per ongeluk waren we op een weg terecht gekomen die dwars door de bergen liep in plaats van de normale N2. Toen we Port Elizabeth inreden waren we niet echt onder de indruk. Naar ons idee kwam er niet echt naar voren dat het een centrum had en de structuur van de stad was volgens mij helemaal verdwenen, ik heb hem echt niet kunnen vinden. Bij het informatie centrum gaven ze aan dat er een stuk verderop in Summerstrand winkels zaten en restaurants. Wij daar naartoe. Bleek het net een klein Disney Land te zijn. Allemaal van die punthuisjes met overal water en bruggetjes enzo. Heel leuk om te zien, maar niet echt bijzonder. Wel hebben we daar heerlijk geluncht en zijn we naar de bioscoop geweest. Voor 3 euro per persoon!!!! Is toch niet normaal! Couples Retreat heette de film. Was wel een goeie film en volgens mij is deze in Nederland ook net uitgekomen. We blijven dus up to date!
Na de film zijn we naar het hostel gereden, wat weer een heel vaag hostel bleek te zijn. Het was in een normaal huis en naar ons idee hadden Elise en ik de kamer van 2 kinderen gekregen. Hij was namelijk nog helemaal zo ingericht en in de kast hingen nog allerlei kleren. Het zag er prima uit, daar niet van, maar toch gaf het ons een apart gevoel. S’avonds zijn we weer terug gereden naar Summerstrand om daar uitkijkend op het water Sushi te eten en daarna naar nog een film te gaan. Whip It! Ook weer een goeie, leuke film en ach wat hadden we anders moeten doen.

Zaterdagmorgen zijn we op tijd vertrokken om via Route 62 naar Oudshoorn te gaan rijden. Via prachtige bergwegen gingen we steeds verder het binnenland in. Het was aan alles te merken dat we in het binnenland zaten, aangezien de temperatuur snel omhoog liep tot boven de 40 graden en het land er droger uit begon te zien. Aangekomen in Oudshoorn bleek echt dat we een geweldig hostel hadden! Het was een 4 sterren Lodge, met een backpackers kamer erin! Echt super. Het lag op een heuvel, het had een zwembad, relaxte stoelen, gezellige eigenaren en het weer zat prima mee. Het enige nadeel was, was dat er zo’n 6 Nederlanders verbleven, waardoor je je weer ging afvragen hoe het toch kan dat zo’n klein landje, overal ter wereld vertegenwoordigd is!!!!
Maar goed, dat mocht het ultieme vakantiegevoel niet benadelen. Met een fles wijn en stokbrood naar de zonsondergang gekeken en daarna op tijd naar bed!

Zondagmorgen hebben we rustig ontbeten en zijn we daarna naar een boerderij geweest met struisvogels. Oudshoorn staat bekend om de vele boerderijen die struisvogels fokken en waar wedstrijden mee worden gehouden. Het was een kleine boerderij en het was heel erg interessant. We hebben gezien dat er kleine struisvogels werden geboren! Echt zooo lief. De grote zagen er een beetje dom uit, maar ja, ze hebben dan ook weinig herseninhoud, dus heel raar is het dan ook niet. Na de struisvogels zijn we doorgereden naar de Cango Caves grotten. Prachtige grotten en reuze interessant! Binnen in de grotten was het nog 20 graden! Echt ongelooflijk. Vervolgens zijn we de Swartberg Pass gaan rijden. Wat een uitzicht gaf dat over het landschap zeg! Ik weet dat ik de woorden prachtig en geweldig al vaak heb gebruikt in dit stuk, maar dat was het ook echt.
Terug in Oudshoorn hebben we een combinatie gegeten voor onze lunch en avondeten en vervolgens zijn we verder over de Route 62 terug naar Grabouw gereden. Als iemand ooit de kans krijgt om naar Zuid Afrika te komen en dan ook nog eens de tijd heeft om rond te touren, dan zou ik zeker aan raden om de Route 62 te rijden en in Oudshoorn te overnachten. Het liefst 2 nachten. Het was echt fantastisch!!!

Nu, maandagmorgen, roept school en de mail weer. Helaas, vakantie gevoel is alweer bijna helemaal verdwenen. Gelukkig mag ik nog 17 dagen genieten van een prachtig land met prachtige mensen en een prachtige cultuur. Vanmiddag roept het zwembad en het bruin worden in de zon! Geweldig, toch nog een sprankje vakantiegevoel!!

Liefs, Ilse.

• 11 Januari 2010 - 10:32

Luuk:

Lieve Ilse,

Wil je aub ophouden met mij zo vreselijk jaloers te maken.

Ik zit hier in het koude Holland, ik zie sneeuw overal en als ik dan jouw verhaal lees denk ik, had ik dat maar! Ik ben blij dat je het zo naar je zin hebt en dat je zoveel hebt kunnen zien van het land. Dankzij jou staat Zuid-Afrika ook zeker op mijn 'to do' lijstje.

Tot over 17 dagen en geniet er nog even van!

Liefs

X

• 11 Januari 2010 - 15:13

Hiske:

Hee Ilse, ooh heerlijk om te lezen, IK WIL OOK TERUG. Al heb ik de Gardenroute niet gereden maar goed...
    Tot sneeel!!

• 11 Januari 2010 - 21:59

Anna :

Wooow, wat leest dat heerlijk weg. Ik zou zo graag een paar dagen naar je toe komen. Alles zien en dan vooral ook een dagje aan het strand hangen. Niet te bruin worden hè Illy!

Tot snel,

Anna

• 14 Januari 2010 - 13:28

Marja:

Oké, bel me maar als je terug bent, want die foto's van die berg enzovoort wil ik ZEKER een keertje zien hihi.
    Have fun verder, gr. Marja

• 14 Januari 2010 - 13:30

Marja:

Zo daar ben ik alweer, ik las net dat je 28 januari weer in ons koude kikkerlandje landt. Wat zal dat tegenvallen zeg! Misschien hebben ze daar vast een paar snowboots voor je (zoeken dus...). Nou meid, goede reis en ik hoop dat je snel langs komt! Liefs, Marja

• 18 Januari 2010 - 17:27

Ilse:

Wat een mooi verhaal weer! En wat maak je me jaloers met je vakantie ;) Ben er ook hard aan toe, maar dat duurt nog even haha.

Geniet nog van je tien daagjes Africa!!

Liefs

• 18 Januari 2010 - 17:28

Tine:

Haha er ging iets mis. Dat berichtje van 'Ilse' is van mij!

• 30 Januari 2010 - 08:53

Mildred:

ik liep een beetje achter maar geweldig wat je allemaal hebt gedaan en hebt gezien ok ik ga het toegeven ik ben jaloers.

Gr.Mildred